کنفرانس زمینه‌سازی برای مشارکت سیاسی زنان برگزار شد

کنفرانس زمینه‌سازی برای مشارکت سیاسی زنان برگزار شد!

مجمع مشارکت و عدالت در ادامه‌ی برنامه‌های قبلی خویش جهت حمایت از افزایش مشارکت سیاسی زنان در افغانستان، «کنفرانس زمینه‌سازی برای مشارکت سیاسی زنان» را در شهر کابل راه اندازی کرد. در این کنفرانس که با همکاری و حضور بیش از 250 نفر از نمایندگان نهادهای جامعه مدنی، جوانان و دانشجویان راه‌اندازی شده بود، چگونگی ایجاد فرصت‌ها برای زنان تجزیه و تحلیل و راهکارهای بهبود نقش زنان در اجتماع و سیاست تحلیل و بررسی شد.

به باور مسئولان مجمع مشارکت و عدالت، برای اینکه بتوانیم فرصت‌های بیشتری برای زنان ایجاد کنیم و باورمندی نسبت به توانایی‌های زنان به صورت عموم به وجود بیاید؛ نیاز هست که سیاست تبعیض مثبت بین زن و مرد قایل شویم. برای موفقیت سیاست اعمال تبعیض مثبت، ارایه‌ی آموزش و پرورش با کیفیت جهت ارتقای ظرفیت زنان و بلندبردن توانایی‌های آن‌ها برای رقابت سالم در پست‌های اجرایی و مدیریتی می تواند راهگشا و مفید باشد. آموزش و پرورش زمینهی افزایش توانایی مدیریتی و رهبری زنان را به صورت بنیادی فراهم می‌کند و زنان می‌توانند به حیث یک شهروند شایسته‌ی جامعه در بخش‌های مختلف اجتماعی حضور داشته باشند و به صورت عملی در کنار مردان، مدیریت و رهبری جامعه را به عهده داشته باشند. محمدموسی صادقی رییس کمیته‌ی فرهنگی مجمع مشارکت و عدالت با ابراز نگرانی از نبود فضای سالم برای حضور موثر زنان در سیاست، بر تقویت حضور زنان در مراکز و شبکه‌های مدنی، فرهنگی و اجتماعی در کشور تاکید نموده و بیان داشت: خلق فرصت‌ها برای ابراز زنان در این تشکل‌ها، زمینه‌ساز ورود زنان به تشکل‌های بزرگتر اجتماعی و سیاسی می‌باشد.

داکتر حمیرا قادری و وکیل آصفه شاداب از سخنرانان دیگر این برنامه بودند. سخنرانان برنامه، جایگاه سیاسی زنان را در حکومت‌های پیشین و حکومت وحدت ملی بحث و بررسی کردند. آنان، زنان را در طول تاریخ کشور قشر محروم پنداشته و قربانی دیدگاه‌های مردسالارانه دانستند. سخنرانان برنامه از مشارکت خانم‌ها در حکومت وحدت ملی رضایت نداشته و از تداوم چنین مشارکتی برای زنان در کشور ابراز نگرانی نمودند.

به باور سخنرانان، علی‌رغم حمایت جامعه‌ی جهانی از مشارکت سیاسی معنادار زنان در حکومت، هنوز هم حکومت وحدت ملی  از حضور زنان به عنوان قربانیان اصلی دموکراسی، استفادهی ابزاری می‌نمایند؛ بتوانند کمک‌ها و همکاری‌های جامعهی جهانی و کشورهای کمک‌کننده را داشته با خود داشته باشند.

اعطای نمادین رای اعتماد به کاندیدوزیران زن در حکومت، از برنامه‌های دیگر در این محفل بود. در این رای‌گیری، تمام اشخاص حاضر در برنامه به نامزد‌وزیران زن به عنوان نماینده‌های سیاسی‌شان در دولت رای اعتماد دادند. در ورق‌های رای‌دهی، نام، پُست نامزدوزیر همراه با عکس ترتیب شده بود و جلو اسم و عکس هر نامزدوزیر دو گزینهی موافق و مخالف درج شده بود، که اشتراک کننده‌ها به زعم خودشان به آنها رای موافق و مخالف دادند. بعد از ختم رای‌دهی، قطع‌نامه‌ی چهارماده‌یی زیر از طرف نماینده‌ی مجمع مشارکت و عدالت قرائت شد.در این قطع‌نامه، درخواست نهادهای جامعه‌ی مدنی قرار ذیل بیان شد:

1) بر اساس قانون اساسی افغانستان که 25% سهم مشخص برای زنان در نظر گرفته است، حکومت وحدت ملی ملزم به تحقق آن می‌باشد؛

2) مشارکت سیاسی زنان، زمانی می‌تواند معنا پیدا کند، که زنانِ فعال و کارفهم به نمایندگی از زنان در حکومت وحدت ملی حضورِ واقعی داشته باشند، تا از حقوق زنان در چوکات قانون اساسی و محقق‌شدنِ آن‌ها اطمینان حاصل شود. بنابراین، رهبری حکومت باید با توجه به اصل شایسته‌سالاری، در گزینش زنان افغانستان در بدنه‌ی حکومت مبادرت ورزد.

3) حکومت وحدت ملی که جایگاه سی‌درصدی برای زنان تعهد کرده بود، باید برای تحقق آن، تعداد نامزدوزیران زن را افزایش دهد.

4) حکومت وحدت ملی با توجه به اصل شایسته‌سالاری و برخورد عادلانه با شهروندان، زنی را به ستره‌محکمه‌ی افغانستان معرفی کند.